Sunday, 29 July 2012

dimana tenaga mudamu??

assalamualaikum wbt


dalam buku kewajipan remaja pada hari ini karangan Dr Yussuf Al Qardawi, beliau mengatakan masa muda adalah masa di mana kekuatan dan kelebihan manusia itu berada pada tahap maksimum dan diibaratkan seperti matahari pada waktu tengahari. sangat terik & memberikan maksimum tenaga pada waktu tersebut..


alah, bosanlah.. dah tahulah pasal tu.. dah banyak kali org ulang2 topik tu.. 


ok.. alhamdulillah kalau dah tahu.. tp kita amalkan x apa yg kita tahu tu? atau kita buat tak tahu? atau tanpa kita sedari kita telah mengabaikan apa yang kita tahu itu?


PEMUDA vs PUASA vs SUMMER


hurm, mesti ada yg dah nampak sikit2 apa yg ingin diceritakan di sini..


kita adalah manusia dalam golongan pemuda. kita adalah pemuda. alhamdulillah, pemuda2 ini telah Allah berikan nikmat utk merasai & melangkah ke dalam bulan ramadan yg penuh barakah & rahmah.. bg sesetengah pemuda2 tersebut, ada yg Allah bg kurniaan cinta yg lebih kerana terpaksa berpuasa dalam musim panas!(summer)


cuma, sedih tgk mindset sesetengah pemuda pada hari ni.. 


"puasa = penat, kurang tenaga, => kena kurangkan aktiviti seharian @ xblh bekerja lebih"

"puasa + Summer => lebih2 penat, banyak kekurangan tenaga, kena rehat di rumah depan kipas angin atau aircond.. (bg pemudi pula: kena reduce exposure to sunlight, xnak kulit burn!)"

"Puasa + summer + kelas= terlampau penat, balik kelas kena terus rehat sampai time berbuka!"


apekah??


berfikirlah sejenak wahai pemuda & pemudi islam
andai dalam masa kekuatanmu pada tahap yg paling tinggi kau telah bersikap lemah, lesu, & kaku sebegini, bagaimana dengan hari esok..


muhasabah esp utk yg masih bergelar pelajar & mahasiswa


kalau sekarang, hanya utk ke kelas dalam berpuasa kita sudah lesu, sehingga jadi manusia yg tidak atau kurang produktif, bagaimana nanti hari esok?
saat segala amanah atas tugas ketika bekerja, amanah utk mencari nafkah, amanah sbgai seorng ibu atau bapa. bekerja yg keadaannya akan jauh lebih penat, ketika berpuasa!


"kerja nanti ada aircond, ok je lagi... xda panas2.."


err, ok fine!!


pernah x tgk mak ayah kita bekerja penat2 cari nafkah utk kita, mengurus rumah, makan minum utk seisi keluarga & mereka juga berpuasa & mereka tidak pula berlesu-lesuan walaupun usia kini makin lanjut & kulit makin berkedut.


pernah x tgk pakcik2 tepi2 jalan yg terpaksa bekerja berat sbgai constructor, kerja angkat2 brg2 berat & dorang masih berpuasa walaupun kudrat dah semakin berkurang, tulang dah semakin merapuh..


pernah x kita si pemuda & pemudi islam ini membandingkan diri sendiri dengan mereka2 ini? kita masih kuat, usia masih muda kudrat baru di'charge' tp, adakah kita telah membuktikan pada diri sendiri bahawa kita adalah pemuda yg kuat itu?


atau kita ikut hawa nafsu & terus berlesu2?


andai hari ini kita telah berlesu2.. x latih diri utk jadi kuat, bagaimana kita nanti pada esok hari? bagaimana mahu membina generasi umat yg sejati???


bukanlah nak suruh buat kerja yg berat2 sangat sampai membahayakan kesihatan.. itu cari nahas namanya.. kurang bijak.. tp janganlah sampai jadi manusia dormant yg hibernate sentiasa..


ramadan itu bulan keberkatan.. ganjaran dilipat gandakan.. fastabiqul khairat!!

wallahualam.

No comments: