Wednesday, 24 April 2013

hadiah buat yg beriman



jadikanlah aku hambaMu yg benar2 beriman...

Sunday, 29 July 2012

dimana tenaga mudamu??

assalamualaikum wbt


dalam buku kewajipan remaja pada hari ini karangan Dr Yussuf Al Qardawi, beliau mengatakan masa muda adalah masa di mana kekuatan dan kelebihan manusia itu berada pada tahap maksimum dan diibaratkan seperti matahari pada waktu tengahari. sangat terik & memberikan maksimum tenaga pada waktu tersebut..


alah, bosanlah.. dah tahulah pasal tu.. dah banyak kali org ulang2 topik tu.. 


ok.. alhamdulillah kalau dah tahu.. tp kita amalkan x apa yg kita tahu tu? atau kita buat tak tahu? atau tanpa kita sedari kita telah mengabaikan apa yang kita tahu itu?


PEMUDA vs PUASA vs SUMMER


hurm, mesti ada yg dah nampak sikit2 apa yg ingin diceritakan di sini..


kita adalah manusia dalam golongan pemuda. kita adalah pemuda. alhamdulillah, pemuda2 ini telah Allah berikan nikmat utk merasai & melangkah ke dalam bulan ramadan yg penuh barakah & rahmah.. bg sesetengah pemuda2 tersebut, ada yg Allah bg kurniaan cinta yg lebih kerana terpaksa berpuasa dalam musim panas!(summer)


cuma, sedih tgk mindset sesetengah pemuda pada hari ni.. 


"puasa = penat, kurang tenaga, => kena kurangkan aktiviti seharian @ xblh bekerja lebih"

"puasa + Summer => lebih2 penat, banyak kekurangan tenaga, kena rehat di rumah depan kipas angin atau aircond.. (bg pemudi pula: kena reduce exposure to sunlight, xnak kulit burn!)"

"Puasa + summer + kelas= terlampau penat, balik kelas kena terus rehat sampai time berbuka!"


apekah??


berfikirlah sejenak wahai pemuda & pemudi islam
andai dalam masa kekuatanmu pada tahap yg paling tinggi kau telah bersikap lemah, lesu, & kaku sebegini, bagaimana dengan hari esok..


muhasabah esp utk yg masih bergelar pelajar & mahasiswa


kalau sekarang, hanya utk ke kelas dalam berpuasa kita sudah lesu, sehingga jadi manusia yg tidak atau kurang produktif, bagaimana nanti hari esok?
saat segala amanah atas tugas ketika bekerja, amanah utk mencari nafkah, amanah sbgai seorng ibu atau bapa. bekerja yg keadaannya akan jauh lebih penat, ketika berpuasa!


"kerja nanti ada aircond, ok je lagi... xda panas2.."


err, ok fine!!


pernah x tgk mak ayah kita bekerja penat2 cari nafkah utk kita, mengurus rumah, makan minum utk seisi keluarga & mereka juga berpuasa & mereka tidak pula berlesu-lesuan walaupun usia kini makin lanjut & kulit makin berkedut.


pernah x tgk pakcik2 tepi2 jalan yg terpaksa bekerja berat sbgai constructor, kerja angkat2 brg2 berat & dorang masih berpuasa walaupun kudrat dah semakin berkurang, tulang dah semakin merapuh..


pernah x kita si pemuda & pemudi islam ini membandingkan diri sendiri dengan mereka2 ini? kita masih kuat, usia masih muda kudrat baru di'charge' tp, adakah kita telah membuktikan pada diri sendiri bahawa kita adalah pemuda yg kuat itu?


atau kita ikut hawa nafsu & terus berlesu2?


andai hari ini kita telah berlesu2.. x latih diri utk jadi kuat, bagaimana kita nanti pada esok hari? bagaimana mahu membina generasi umat yg sejati???


bukanlah nak suruh buat kerja yg berat2 sangat sampai membahayakan kesihatan.. itu cari nahas namanya.. kurang bijak.. tp janganlah sampai jadi manusia dormant yg hibernate sentiasa..


ramadan itu bulan keberkatan.. ganjaran dilipat gandakan.. fastabiqul khairat!!

wallahualam.

Friday, 20 July 2012

sifat pemurah

masa sesi sepah2 & kemas2 barang lepas xm, terjumpa satu kertas.. nota kelas syeikh zidan, nota zaman dahulu kala.. zaman ketika masih menyinap dalam area2 banyak melayu di iskandariah..

sifat pemurah

orang yg dekat dengan Al Quran, hatinya akan dipenuhi dengan sifat2 pemurah
siapa yang mengambil (mengamalkan) al quran dengan bersungguh2 sepenuhnya, insyaALLAH, Allah akan menghapuskan penyakit2 dalam hati.

1. pemurah terhadap diri sendiri: buat & berusaha utk mendapat reda Allah.. buat sesuatu kerana Allah..

2. bersikap pemurah kepada orang bawahannya. (pemimpin)

3. pemurah terhadap hak tubuh badan; berehat dan tidur, utk dapatkan kekuatan & kesihatan yg baik yg akhirnya memudahkan utk beribadah..

4. berikap pemurah dengan org sekeliling: contoh, menyampaikan ilmu kepada org lain. menyampaikan ilmu merupakan setinggi2 sifat pemurah manusia. dan tentulah menyampaikan ilmu2 yg baik & berguna.. bukan ilmu yg membawa kapada kemaksiatan

5. menggunakan pengaruh utk membawa kebaikan, membawa insan sekeliling utk kembali kepada ALLAH. (use your strength to help others)

6. sifat pemurah melalui maruah, berilah maaf!

7. sabar dengan karenah org, amar makruf, nahi mungkar, tegur kesalahan org dengan baik

8. bermuka baik @ manis sesama manusia. lazimi senyum... =)

9. (leave what in the hand of others) jangan dengki atau cemburu dengan rezeki org.. bersyukurlah dengan apa yg ada pada kita.. --> kunci kebahagian hati..

hikmah Allah perintahkan utk beribadah;
-sebagai satu peluang utk beribadah & menunjukkan ketaatan kepada Allah. org yg beriman & hatinya cinta akan Allah akan segera menunaikan perintah Allah tanpa bertangguh


**mohonlah & berdoalah kepada Allah, sedangkan nabi & rasulNya yg dekat denganNya pun sentiasa berdoa & bermohon kepada Allah, siapalah kita utk menyombongkan diri dari berdoa & bermohon kepadaNya..

LEMBUTKAN HATI. 

antara perkara yg blh melembutkan hati
1. mentadabbur alam
2. melihat menghayati kalam Allah (al quran)

* hati kita macam badan kita juga, bila badan kita kotor, kita akan usaha untuk bersihkan badan kita, mandi.. samalah juga macam hati, klu kita x usaha utk bersihkan hati, macam mana hati nak bersih..

* to taste the sweetness of iman is like to drink drinks in a glass. if the glass is clean, we can feel the sweetness, but if the glass is dirty, we can't feel the sweetness of the drinks.. 
our heart is like the glass, so to taste the sweetness of iman, we need to purify & clean our heart..

wallahualam

Monday, 16 July 2012

alhamdulillah.. summary trop med & exam

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..

akhirnya, peperiksaan sem akhir utk tahun 4 ni dah abes td.. alhamdulillah sbb dah abes xm2 tu, alhamdulillah atas semua bantuan ALLAH masa stdy leave utk study semua subjek2 tu, alhamdulillah jgk atas semua soklan2 yg ALLAH permudahkan utk dijawab & ALLAH bantu utk bg jawab dgn betul.. alhamdulillah..

cakap pasal xm, teringat dulu masa zaman sekolah.. kena sound dgn kawan sekelas. ayat dia simple tp agak makan dalam jgk la..
biasalah, bila abes xm, dgrlah, mcm2 ayat yg akan keluar dari mulut kita semua org yg telah jawab soklan2 xm tu.. & yg plg selalu didengar ialah:

"ahhhh, susah la soalan td.. aku xdapat nk jawab.. apa jawapan sebenar dia.. tension, geram, bla bla bla.."
mcm2 lg la ayat yg lbh kurang mksud yg mcm tu..

x dinafikan ada je ayat2 "alhamdulillah, ok sikit soklan2 kali ni.. alhmdulillah."

klu ayat tu keluar, alhamdulillah.. menjadi insan yg bersyukur..

tp klu ayat mcm yg kat atas tu keluar?

mcm tu la saya dulu.. habes je satu paper, kadang tu keluar ayat yg first tu.. sekali tu, adala seorang drp classmate tegur..

"kau ni, bising2 cakap soalan tu ssh, tp sbnarnya kau blh jawab kan? diam2 sudah la.. berapa byk je soalan2 yg kau xblh jawab berbanding yg kau blh jawab.. cuba pikir org lain yg lg byk xdpt jawab soalan2 tu..."

terkesan..

betul jgk..

bila difikirkan balik, betapa kurangnya diri ini bersyukur atas segala rezeki yg diperolehi. kenapa yg salah tu masih nk dipertikaikan.. yg bukan milik kita itu yg kita kejarkan..
klau betul soalan2 xm tu mmg susah, secara lojiknya, mampu ke kita nak ungkit SEMUA soalan2 yg susah yg banyak xblh jawab time xm tu? biasanya manusia akn lebih cnderung utk xnak ingt & diam klu betul dia xmmpu buat dgn baik.. sbb hati sedih & nak xnak terpaksa redha dgn apa yg dah jd..

& bila kita mampu utk ungkit several soalan yg kita x mampu jawab, maknanya, soalan lain semuanya ok blh jawab, sampai kita ada masa utk fokus lebih ttg soalan susah tu utk cari jawapan dia kan??

so, sama2 muhasabah diri.. bersyukurlah.. kurangkan mengeluh!!


****************************************

nak update jgk peristiwa hari2 terakhir kat trop med.. 2 minggu lebih kat sana, almost whole those weeks kitorang ditempatkan utk g wad lelaki.. best x?? heeee.. "best" sgt! 
haip, bersyukurlah dapat belajar jgk.. wlupun, agak panas, sesak sbb ramai dlm wad yg xbpe besar, pakcik2 tu sume sampai dah "xnak diganggu" kitorng dah.. hehehe

alhamdulillah, dalam mgu terakhir kat situ, dapat peluang g menyelinap kat grup satu lg yg bersemayam di wad perempuan.. sebelum tu masuk dah kat situ, masa awal pg dalam setengah jam.. smpat amik history sikit je.. pastu kena g wad laki balik.. 

g sorng2 menyelinap masuk grup lain.. nseb baik cikgu dorang bg.. sbb sorang.. klu ramai mmg xdapatla..
just in a right time! dorng rotate utk examine setiap patient.. wlupun dah lambt, dorg dah nk abes, tp dapat jgkla join sikit.. baru puas hati dapat face to face examine pt tanpa ada rasa berebut atau ape2 je la lg.. 

pengajaran istimewa hari tu...

g jumpa makcik sorang ni.. minx izin dia utk examine.. wlupun ada rasa kesian sbb dah ramai sgt yg examine dia, tp dia sendiri xkesah.. "takpa, utk korg semua xda masalah. asalkan korang semua berjaya.." erk, tersentuh skit hati sbb keadaan yg agak berbeza drp kat wad lelaki.. may be sbb dorang kat sana dah stress dgn kitorng...

sembang sikit dengan sorng dua makcik kat situ tanya pasal sakit dia la. tp xdala details.. xda niat nk amik full sheet pun.. dia tahu aku bkn asal dari grup tu! dorg pun dgn lapang hati layan je.. cter je..

try examine salah sorng makcik tu.. try buat dipping method ascites je.. dgn bare hand.. tiba makcik tu pulak yg bersuara.. 
"eh, aku ni ada virus c.. (hep c)".. aku cuma mengangguk & teruskan kerja aku.. dah blh agk dah dia mmg ada hep c.. tp tersentuh sbb makcik tu pulak yg risau.. 

makcik tu risau kalau dia menjangkiti org lain dgn penyakit dia..
tiba2 terfikir.. macam mne dia dgn famili dia, anak2 dia.. mcm mne perasaan dorng.. mesti dorg risau klu penyakit dorg berjangkit pd famili dorng. mcm mne penerimaan famili dorg terhadap dorng pulak.. klu org lain rasa takut utk sentuh atau rapat dgn dorng sbb xnak berjangkit pon dah blh rasa mcm kecil hati, sedih, macam mne pulak perasaan klu ada ahli keluarga sendiri pulak yg buat mcm tu? atau mcm mne perasaan klu keluarga sendiri sakit sbb berjangkit dari dia.. mesti lg sebak..

"ALLAH xkan membebani seseorang melainkan dgn kesanggupannya.." 

persoalan yg ingin ditinggalkan: macam mne kita memandang insan2 sekeliling kita? -_-"

Friday, 15 June 2012

si anak kecil



alhamdulillah, setelah terlepas byk peluang, akhirnya semalam berjaya jgk join program yalla ke dar bilal bin rabah. :) :) :)

sempena xm yg semakin mendekat, post ayt pendek2 jek..

dar bilal bin rabah
\tempatnya di cleopatra. dkt area pasar cleopatra. mmg dekat je dgn rumah.. sebelum ni dgr dorg cerita je, alhamdulillah, dapat jgk g melawat rumah tu

ramai jgk budak2 kat situ. total sume, xtya plak brapa. tp yg  menjadi tarikan diri yg utama ialah seorang bdk kecil yg bernama Malak.. dia sgt comel.. kecik lg.. baru umur seminggu! baru 4 hari menginap kat rumah tu.. sayang & kesian sgt kat dia.. dia cuma minum formulated milk. eventhough ok la drpd dorg bg susu lwmbu or susu kerbau, tp still, dia xdpt passive immunity.. semalam pun dia dah selsema & batuk sikit.. actual reason knapa dia blh berada di situ & mcm mna dorg jmpa dia, yg tu xtau.. kami xtya pun..


bdk kedua terkecil antara semua, namanya faris.. hurm, tiba2 teringt faris kat O&G.. =) tp faris ni urmur dia 2 bulan..

ada jgk2 org bdk llki. sorang delayed development, problem in the brain may be.
sorng lagi still xblh ckp even umur dah lbh kurang 2 @ 3 tahun.. penjaga rumah tu kata, bdk tu baru buat operation betulkan lidah dia. (may be tie tongue) sekrg bdk tu still dlm proses bljr utk bercakap.



bdk2 dlm gambar ni rasanya bdk2 yg pernah tggl kat sini dulu.. sbb xnmpk plk gambar bdk2 yg jmpa smlm dalam gmbr ni. wallahualam..

*
bersyukurlah segala nikmat yg ALLAH berikan
bersyukurlah punya ibu dan bapa
serta masih dapat merasai kasih sayang mereka
sedangkan mereka
tak kenal ibu dan bapa mereka..